Освітній проект «Історичні наративи та мультиперспективність. Друга світова війна: про оповідання та мовчання»

Протягом 25–30 червня у Гданську (Польша) проходив міжнародний освітній проект «Історичні наративи та мультиперспективність. Друга світова війна: про оповідання та мовчання», організований Міжнародним освітнім центром у Дортмунді (IBBDortmund) і Мінським міжнародним освітнім центром ім. Й. Рау (IBB Мінськ) за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини спільно з партнерами – Українською асоціацією усної історії, Фондом розвитку Брестської фортеці, Фондом «Голокост». Учасниками проекту стали молоді історики, педагоги, представники сфери історичної освіти з Білорусі, Росії, Німеччини та України. До участі було запрошено наукового співробітника Інституту «Ткума» і Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» Марину Стрільчук.

Метою освітньої поїздки було знайомство з практиками роботи і репрезентаціями історичних наративів про Другу світову війну у різних країнах, формування діалогу між мультиплікаторами історичної освітньої роботи з чотирьох країн, обмін думками, а також налагодження співпраці один із одним і з потенційними партнерськими організаціями з Польщі. На учасників проекту чекала насичена освітня програма: надзвичайно інформативні лекції-презентації, присвячені історичним наративам та культурі пам’яті про Другу світові війну у Східній Європі від Антона Маркштедера (IBB Dortmund) та Вікторії Науменко (Українська асоціація усної історії), теоретичні та практичні заняття з однією із сучасних методикам історичної освітньої роботи (storytelling) від В’ячеслава Корсака (IBB Мінськ), практична робота з формулювання національних історичних наративів у міжнародних групах. Успішну групову комунікацію між учасниками протягом усього проекту забезпечувала Констанце Штолль(Німеччина).

Програма проекту не обмежувалася лише аудиторною роботою: молоді історики мали змогу відвідати Гданський музей Другої світової війни та разом із одним із творців експозиції Дмитром Панто познайомитися з концепцією та головним наративом музею, дізнатися про феномен конкуруючих історичних наративів і конфлікти пам’яті про Другу світову війну у Польщі. Учасники також відвідали Європейський центр Солідарності – сучасний музейний, освітній і науковий простір, присвячений не лише польському профспілковому руху «Солідарність», а й іншим опозиційним рухам, що призвели до падіння комуністичних режимах у країнах соціалістичного табору.

Після завершення освітньої поїздки комунікація між учасниками не припиняється, адже попереду на них чекає розробка у міжнаціональних групах спільних проектів, присвячених історії та пам’яті про дражливі сторінки історії Другої світової війни.

Джерело — «Ткума»

Next Post

Занадто близько: Голокост у польському народному мистецтві

Сб Июл 6 , 2019
Share on Facebook Tweet it Share on Google Pin it Email Share on Facebook Tweet it Share on Google Pin it Email Яскраві радісні кольори, наївна форма, незграбні пропорції, життєрадісні сюжети, наполеглива незаймана щирість, не зіпсована формальною освітою — щось таке автоматично уявляєш собі, коли йдеться про польське повоєнне народне […]