Вітальне слово Федерального президента Німеччини до заходів у Чернівцях

«Вшанування пам’яті жертв Голокосту на Буковині» — Вітальне слово Федерального президента Франка-Вальтера Штайнмаєра на траурному заході у Чернівцях, Україна, 5 вересня 2019 року.

Чернівці — з цією назвою у нас пов’язані тужливі спогади про щось таке, чого більше не існує: про космополітичне місто з квітучим єврейським життям.

Понад 100 років тому вчені з усього світу зібралися тут на першу всесвітню конференцію, присвячену мові та культурі ідиш. Цей світ зник. Знищений німцями, які вірили, що можуть піднятися над усіма іншими. Спустошений терором націонал-соціалістів.

Жахливі страждання, заподіяні німцями людям у Чернівцях і Буковині, неможливо відшкодувати. Нам залишається пам’ять і постала з неї відповідальність боротися за краще майбутнє. Велика літературна спадщина чернівецьких письменників, таких як Пауль Целан, Роза Ауслендер та багатьох інших, допомагає нам не забувати. Але ми прагнемо також не забути багатьох безіменних людей, які втратили своє життя чи свою батьківщину протягом того лихоліття. Ми пам’ятаємо, щоб жахливе більше ніколи не повторилося. Ми пам’ятаємо, щоб з поля нашого зору не губилася цінність мирної, об’єднаної Європи та добросусідства народів. Ми пам’ятаємо, щоб гіпертрофований націоналізм, щоб расизм і ксенофобія не знаходили відгуку в наших суспільствах.

Я глибоко вдячний усім тим, хто ініціював та зробив можливим це спільне вшанування пам’яті жертв Голокосту в Чернівцях. Я глибоко вдячний за дух примирення та просвіти, яким позначено цей захід. Я бажав би, щоб це таке особливе місто Чернівці сьогодні та в майбутньому знову надавало нових імпульсів європейській культурі у найкращому розумінні цього слова.

Франк-Вальтер Штайнмаєр

Джерело — Посольство Федеративної Республіки Німеччина у Києві.

Next Post

Фотозвіт з наукової конференції, присвяченої подіям Голокосту на Буковині

Чт Сен 5 , 2019
Share on Facebook Tweet it Share on Google Pin it Email Share on Facebook Tweet it Share on Google Pin it Email Запрошуємо подивитися фотозвіт з науково-історичної конференції, яка відбулася у Чернівцях 3-4 вересня 2019 р. У конференції брали участь науковці та громадські діячи з України, Німеччини, Румунії, Росії. Фото […]