Чому євреї не святкували перемогу над Гітлером у Другій світовій війні?

Коли скінчилася Друга світова війна й весь світ святкував перемогу над Гітлером – був народ, для якого це свято було аж ніяк не святковим.

Народ, який втратив 6 мільйонів з 9-ти мільйонів тих, які відносили в Європі себе до нього. Народ, якого Гітлер не бажав навіть перетворити на рабів, як інших – ні, він просто хотів його винищити. Народ, якого ніхто не бажав прихистити і який не мав права навіть повернутися до себе на батьківщину, тому що там панували одні з переможців – британці, які не бажали пускати цей народ до його домівки. Не бажали та й годі.

І цей народ, майже винищений нацистами, пригнічений пихатими британцями, десь знайшов сили, аби повстати проти тих, хто щойно переможно закінчив Другу світову війну – проти «Імперії, над якою ніколи не сідає Сонце». Євреї, пригнічені й страждаючі від ран, які отримали, воюючи в британській же армії проти наци, створили підпільну армію – «Єврейський рух спротиву». До 1948 року, незважаючи на морську блокаду, вони привезли до Ерец Ісроель, яку тоді називали просто й влучно – Палестиною (мало хто знає, що івритом це слово означає «загарбана земля», вона дістала цю назву, коли її загарбали стародавні греки, яких євреї називали «пліштім» – «загарбники»), 85 тисяч своїх співплемінників з Європи.

Єврейське повстання та рух спротиву призвели до того, що британці не витримали тиску й офіційно зреклися свого мандату на управління Палестиною. 29 листопада 1947 року Генеральна Асамблея ООН вирішила більшістю голосів (33 проти 13), що в Палестині мають бути створені дві держави – єврейська та арабська.

Араби, щоправда, воювали на боці Гітлера, але й вони мали отримати свою державу – ще одну. Але їх це не втішило: їх обурило те, що євреї тепер отримають свою країну – одну-єдину в світі. Тому, 14 травня 1948 року, в день, коли офіційно закінчився термін британського мандату, «отець-засновник» Давід Бен Гуріон проголосив створення Медінат Ісроель – Держави Ізраїль, щойно створена Арабська республіка Фаластин – в союзі з Єгиптом, Йорданією, Сирією, Ліваном та Іраком – вдерлися на територію єврейської держави, якій не виповнилося на той момент і кількох годин.

Їх армії разом числом значно перевищували ВСЕ тодішнє населення Ізраїлю. Вони мали на озброєнні бойову техніку, яку полишили їм колишні хазяї-німці, їх армії пройшли вишкіл, яким керували нацистські офіцери-втікачі. Вони казали, що заспокояться лише тоді, коли «скинуть останнього яхіді (тобто, єврея) в море».

Вони ганебно програли.

Новостворений Ізраїль, який вступив у цю війну, не маючи ні танків, ні артилерії, ані літаків, чиїми першими танками стали трофейні німецькі «Тигри» та «Пантери», а першими літаками – трофейні ж винищувачі «Мессершміт-109», куплені за чималі гроші з особистого дозволу Сталіна в Чехословаччини, втратив за 15 місяців цієї війни, Війни за Незалежність, 6 тисяч бійців. П’ять арабських країн втратили понад двісті тисяч, Сирія та Єгипет позбулися майже всіх своїх танків, а Йорданія – двох третин своєї артилерії. Арабська Палестина припинила своє коротке існування як держава.

Бог був на боці євреїв – так пояснюють цю неможливу, неймовірну перемогу релігійні іудеї. На День незалежності Ізраїлю, Йом Ацмаут, вони читають особливу молитву, яка називається «Ха-Лель», молитву подяки Г-споду за національне звільнення.

Я не знаю, чи справді це було втручанням Вс-вишнього. Схоже на те, бо інакше подібну перемогу важко пояснити суто матеріальними речами. Я знаю лише, що зазвичай Г-сподь – не на боці «великих батальйонів», як це стверджував Наполеон Бонапарт, а на боці тих, хто готовий захищати свою державу та свою незалежність проти всіх ворогів, якими б сильними та страшними вони б не були.

З днем народження, Ерец Ісроель. Йом уледет леха. Живи довго й щасливо. Ам Ісроель хай.

Джерело — «24 канал».

https://24tv.ua/ru/blog_socseti_tag5435

Next Post

Шукаємо допитливу і креативну молодь для участі у новому проекті

Вт Май 14 , 2019
Share on Facebook Tweet it Share on Google Pin it Email Share on Facebook Tweet it Share on Google Pin it Email Чернівецький музей історії та культури євреїв Буковини розпочинає у ролі партнера реалізацію нового міжнародного освітнього проекту під назвою «Забутий Голокост у Трансністрії». Ініціатором проекту виступив Інститут німецької культури […]